Downton Abbey-sarjassa palveluskunta joutui kiillottamaan hopeoita, kun isäntäväki lähti juhlimaan pohjoiseen johonkin sukulaiskartanoon. Onhan toki suomalaisissakin elokuvissa kiillotettu hopeaesineitä. Mutta niin tehdään nyt meilläkin, joskus ensi vuonna. 

Mies toi kotoaan kaikki palkintolusikkansa, jotka ovat nyt tässä

lusikat.jpg  

Jos oikein laskimme, Miehellä on urheiluvuosiltaan 77 lusikkaa. Pyttyjä, pokaaleita ja mitaleita on vielä tämän lisäksi. Palkinnot ovat yleisurheilun eri lajeista ja mitalit piirinmestaruuskisoista ja maratoneista. Kun meillä ei ole palveluskuntaa, minä voin leikkiä hienoa rouvaa ja kiillotella näitä joutessani. Kertokaahan, mikä olisi helpoin kiillotustapa. Vävy suositteli Coca Colaan upottamista, minä tein koekiillotuksen EcoStarilla.

Tähän saakka mulla on ollutkin helppoa omien lusikoiden kanssa; yksi alakoulun toisen luokan hiihtokilpailusta (velipoika hoputti perässä), toinen 4H:n (silloin Maatalouskerho) pitsilakanan tekemisestä ja kolmas Paston pienviljelijäyhdistyksen kesäjuhlien juoksusta sarjassa naiset, yleinen. Osallistujia kaksi, ystäväni Liisa ja minä.

Kiillotuksen jälkeen isommilla lusikoilla voimme syödä vaikkapa kaurapuuroa tai jotain hienoa jälkiruokaa (kukahan tekisi?) ja pienemmät muuhun käyttöön. Etsimme muutama vuosi sitten astianpesukoneeseen sopivia puurolautasia, kun Ikeasta ostetut lautaset olivat harmaita ja kaikkea muuta kuin puuronsyöntiin yllyttäviä. Keskisen Kyläkaupan myyjä aikansa etsittyään suositteli Arctican syvää lautasta. Silloin hoksasin, että meillähän on kaapissa tusina samoja lautasia, joita käytimme kerran vuodessa joulupuuron ja sekametelikiisselin syöntiin. Ei ostettu vaan otimme omat "juhlalautaset" käyttöön. 

Nyt mietin, mitä kaappien kätköissä olevia tavaroita otamme arkeemme. Ja kun tulee eteen uuden astianpesukoneen hankinta, otan kauppaan mukaan kaikki hankalat astiat ja teen valintapäätöksen sen mukaan, mihin ne parhaiten sopivat. Viis ekologisuudesta.

Tytär löysi netistä Niksi Pirkan Anssi Orrenmaan niksin, jossa hän teki piimällä huurrekuvia ikkunaan. Kaupasta paksuinta piimää ja sienellä töpötellen tuli sabluunalla tällainen kuva.

huurre.jpg  

Yhdeksän yötä jouluun!