Suomen kieli on aika metkaa. Tai ainakin se kieli, mitä minä ja monet meillä päin käyttävät.

Kun minä sanon, että kudon, silloin puhun vaikkapa sukan kutomisesta. Oikeasti pitäisi sanoa, että neulon sukkaa. 
Kun minä sanon, että neulon, silloin voin puhua vaikkapa ikkunaverhojen käänteiden neulomisesta. Oikeasti pitäisi sanoa, että ompelen käänteet. Tässä neulomisen käyttö on hieman horjuvaa.
Kun sanon, että kudon mattoa tai liinaa, silloin puhun kangaspuilla kutomisesta. Tämä on näköjään ainut jämpti sanonta.

No, tämän alkuverryttelyn jälkeen on pakko kertoa, että kangaspuilla kutominen on mukavaa ja mielenkiintoista, joskus hankalaakin, mutta se ei haittaa. Sain jo alle 10-vuotiaana kutoa muutaman heiton mattoa, jos naapurin Riitta oli kangaspuiden alla painelemassa polkusia. Itte kun sinne eivät jalat ylettyneet. Äidiltä sain lisää oppia vuosien mittaan ja hän oli opastamassa, kun laitoin ensimmäisen maton loimen puihin. 

Pari vuotta sitten menin uudelleen kansalaisopiston kudontapiiriin ja siellä onkin tullut valmista. Siellä saa opettajalta pyytämättäkin neuvoja ja muut kokeneet piiriläiset ovat aina auttamassa, jos tulee ongelmaa.

Viimeisimmät työt ovat tässä:

Villashaali anopille ystävänpäivälahjaksi. Loimessa on harmaat ja vaaleansiniset langat ja kude on turkoosia Lankavan Esito huopalankaa.

shaali%20iso.jpg  

Vaikka kudonnassa käytetään kahdeksaa polkusta, tätä oli helppo tehdä. Se vain piti muistaa, että kudetta ei lyödä niinkuin mattoa. Hiukka epätasaistakin välillä tuli, kun käsi ei aina liiku tasaisesti. Mutta tämähän on käsin tehtyä. Jos haluaa supertasaisen shaalin, se on paras ostaa kaupasta.

shaali%20l%C3%A4hi.jpg  

Eteiseen tein joulun alla tosi paksut ja tykyt matot. Pohjakuteena on vaaleanharmaa trikoo ja kuviokude on hiukan tummempaa ontelotrikoota. Ei mene matot kasaan, vaikka pojan perheen vauhtiveikot eli kaksi koiraa tulevat sisälle hurjaa vauhtia.

eteinen%20cuin1%20blogi.jpg  

Pellavaliinan kutominen oli hankalinta, kun loimilangas olivat välillä toisiinsa tartuksissa ja reunalangat olivat venyneet. Valmiissa liinassa se näkyy reunan aaltoiluna, vaikka kudottaessa loimilankoja yritettiin kiristää. Tässäkin oppia ikä kaikki.

pellavaliina.jpg