Tykkäätkö räkättirastaasta? Minä en ole tykännyt, koska niitä on meillä paljon, vievät ryökäleet meidän madotkin eikä laulua voi sanoa kauniiksi. Olen seurannut niitä puutarhatöitä tehdessä ja on pakko muuttaa käsitystä. Meidän tontin vieressä on männikkö ja se on rastaiden pesimäpaikka. 

aa%20m%C3%A4nnikk%C3%B6.jpg

Nyt on meneillään poikasten ruokkiminen. Vanhempien pitäisi hakea ruokaa ja samalla pitää viholliset loitolla. Koko ajan vaara vaanii. Harakat, varikset ja oravat kyttäävät pesälle pääsyä ja poikasten nappaamista. Eipä aina onnistu. Yksi rastas tekee hälytyksen vaarasta ja kohta on iso lauma karhaamassa vihollista pois. Lento ja ääni on aivan omanlaiset tässä tilanteessa. Linnut käyvät pelotta porukalla vihollisen kimppuun ja saattelevat sen kauemmaksi. Monta kertaa nämä viholliset ovat hätää kärsimässä. 

Ei voi kuin ihailla sitä yhteen hiileen puhaltamista. Porukalla pidetään vihollinen loitolla.

Löytyy salaisiakin kiusanhenkiä

Ootko tutustunut lintukirppuihin? Nykyiseen taloon muutettuamme eräänä keväänä ihmettelin herätessä, kun jaloissa oli jonossa punaisia kutisevia näppyjä. Ajattelin jo kauhuissani, että meille on jostain tullut kirppuja. Kirppuja! Tietenkin googlasin ja löysin syyllisen, joka on lintukirppu. Kukaan muu meillä ei saa tuollaisia oireita kuin minä. Kun olen kasvanut irti eräistä ruoka-aineallergioista niin sitten pitää olla allerginen lintukirpun puremille. Eihän ne vaarallisia ole, mutta vietävän kiusallisia. Puremakohtaa kutisee melkein viikon ja koko ajan tulee lisää. Kesän mittaan onneksi helpottaa. Mutta en minä puutarhahommia lopeta. Siinäpä purevat.

Tänään laitoin kukkalaatikoihin pelakuut ja lobeliat. Laitan laatikon pohjalle lecasoraa ja aina seuraavana keväänä tuskittelin multaa tyhjätessä, miten saisin sorat eroteltua suurin piirtein pois. Nyt onkin oikein pitsilaatikot. Muistin, että mulla on menossa pitsiverhot poistoon ja niistähän sain sopivan vettä läpäisevän kerroksen soran päälle. Varmaan kukat tykkäävät.

aa%20pitsi.jpg

Tyhjään keväisin vanhat mullat perennapenkkien täytteeksi ja pensaiden juurille. Mitään ei haaskata. 

Näitä kauniita päiviä toivon lisää.