Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri
Kirjastossa oli tämä kirja lisätty esittelyhyllyyn, joka on heti sisääntulon lähellä. Pyrin mahdollisimman usein ottamaan sieltä kirjan, josta en ole koskaan kuullutkaan. Tämä on sellainen ja tuon lukupiirin huomasin heti, kun käyn itsekin lukupiirissä.
Kirjan tapahtumat alkavat Lontoossa 1938. Kirjakauppaa pitävä Gertie Bingham suree rakkaan miehensä Harryn kuolemaa. Vain vanha koira Hemingway on seurana. Samaan aikaan tuhannet juutalaiset pakenevat Hitlerin Saksasta turvallisempiin maihin. Yksi heistä, teini-ikäinen Hedy päätyy Gertien luo asumaan. Gertie on lapseton ja hän joutuu heti selviämään nuoren tytön kanssa. Pian ovat pommikoneet Lontoon yllä ja silloin Gertie ja Hedy päättävät pitää pommisuojassa lukupiiriä.
Kirjassa on sodan aikaista arkipäivää, murhetta Hedyn sukulaisten kohtalosta mutta myös valoisia hetkiä.
Kirja oli helppolukuinen ja tykkäsin henkilöistä ja juonesta. Annelin kirjoissa -blogissa sen sijaan tyrmättiin kirja keskinkertaiseksi näin:Pommisuojan lukupiiri ei yllä bestselleriksi, vaikka sellainen olisi esikoiskirjailijan itsensä ja hänen eri maisten kustantajiensa toiveissa. Lyons näyttäytyy minulle koulun äidinkielessä yhdeksikön tyttönä. Meriitti ei vielä takaa yltämistä kiinnostavaksi kirjailijaksi. Huolimatta romaanin rankoista yhteiskunnallisista taustoista tarinan kerronta on kesyä. Kirjailija ei kykene hyödyntämään valitsemaansa dramaattista ja traagista asetelmaa. Kerronta on parhaimmillaankin keskitasoista, sinänsä sujuvasti etenevää tekstiä.
Niinhän se on, että kirjoistakin ollaan montaa mieltä.
Nita Prose: Huonesiivooja
Kirjan päähenkilö Molly Gray on huonesiivooja ja tekee millimetrin tarkkaa siivousta tasokkaassa hotellissa. Hänen äitinsä häipyi ja jätti tyttären mummonsa hoitoon. En ole diagnoosin tekijä, mutta arvelen, että Molly oli autisti. Heillä on usein tiettyjä lahjakkuuksia mutta sosiaalisissa taidoissa puutteita. Mollyä käytetään hyväksi ja viedään hänet tietämättää rikolliseen toimintaan. Hotellin VIP-henkilön kuolemasta syytetään Mollyä.
Tykkäsin Mollyn tyylistä ja hänen suorasanaisuudestaan ja miten hän selviytyi mummon antamilla opeilla ja Columbon antamalla mallilla.
Liza Marklund: Myrskyvuori
Otin tämän pikalainoista, kuten näkyy. Kirjan loppuvaiheessa vasta huomasin, että tämä on trilogian kolmas osa. Se ei haitannut vaan pääsin helposti mukaan kirjan henkilöiden tapahtumiin.
Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin. Kesken Stenträskin juhannusjuhlien läheiseltä suolta löytyy ruumis ja monet olettavat, että se on poliisipäällikkö Wiking Stormbergin kauan sitten kadonnut vaimo. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ruumis kuuluu miehelle. Wikingin äidin jäämistöstä löytyy papereita, jotka saavat hänet selvittämään isänsä henkilöllisyyttä. Marklund vie lukijan 1950- luvun ja 1960-luvun alkuun, kun Vattenfall valjastaa jokia kiivaaseen tahtiin. Alueella sijaitsee myös suuri joukkotuhoaseiden testauspaikka ja siihen liittyy myös vakoilua. Eipä dekkarista enenpää mutta kirja oli hyvä ja piti näpeissään.
Sitä mukaa, kun kevät muuttuu kesäksi, lukeminen jää vähemmälle. On puutarhan aika.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.